Terorismus 2.0: Islámský stát verbuje online. Přihlásit se na smrt může skoro každý

Aneta Bednářová

Teroristou snadno a z pohodlí domova, to by mohl být nový reklamní slogan takzvaného Islámského státu. Bojovníky stále častěji verbuje a instruuje přes internet. Cestování do zemí samozvaného chalífátu, kde útočníci podstupují výcvik, už totiž není tak snadné jako dříve a vzbuzuje pozornost tajných služeb. IS se proto rozhodl, že zaměří svoji pozornost na rekrutování možných útočníků dostupnějšími prostředky – online pomocí sociálních sítí. Tuto variantu využívá už delší dobu, nyní ale se stále větší otevřeností a drzostí.

„K útoku se přihlásil Islámský stát.“ Tuhle větu je v poslední době možné slyšet ze sdělovacích prostředků téměř při každém větším teroristickém útoku. Už to ale ne vždy znamená, že by teror páchal někdo, kdo před lety ze svého přesvědčení odcestoval na Blízký východ, vycvičil se a vrátil se s cílem zabíjet. Na scénu vstoupili i teroristé, kteří Islámský stát viděli leda na fotografiích na internetu a sotva opustili hranice Evropy. 

V zásadě se rozlišují tři typy terorismu. Přímo nařízené útoky Islámský stát organizuje a vysílá na ně svoje vycvičené zabijáky. „Podporované“ údery jsou doménou online rekrutů – ti dostanou na síti instrukce, pomyslný výcvik a psychickou podporu, tedy spíše propagandu, která má jejich čin ospravedlnit. Do třetice: existují i případy, kdy se útočníci nechali obávanými islamisty inspirovat, aniž by s IS měli něco společného. Netřeba dodávat, že džihádisté se zpětně i k takovým útokům rádi přihlásí. Jakákoli publicita pro ně má cenu zlata.

Bývalí džihádisté: Trumpův výnos pomůže radikálům z Islámského státu nabrat nové bojovníky

sinfin.digital