Terorista v Londýně použil Satanovu matku. Trhavinou mohl zavraždit plný vagon lidí

ČTK

raz

Při pátečním teroristickém útoku v londýnském metru byla použita trhavina triaceton triperoxid (TATP), kterou často při sebevražedných atentátech používají islámští radikálové a přezdívá se jí Satanova matka. Napsal to dnes britský deník The Independent. Improvizovaná nálož vybuchla ale jen částečně, takže nikoho neusmrtila a vyžádala si "pouze" 29 zraněných. Britská ministryně vnitra Amber Ruddová řekla, že nálož měla potenciál zabít všechny lidi v plném vagonu metra.

Britská policie pokračuje v pátrání po podezřelých. V sobotu byl v Doveru na jihu Anglie zadržen v souvislosti s atentátem osmnáctiletý mladík, dnes potvrdila, že zadržela na západě Londýna 21letého muže. 

Vyšetřovatelé bližší podrobnosti o zatčených nesdělili. Není tedy známá ani jejich identita, ani údajná role v atentátu. První muž byl zatčen v zóně, odkud z doverského přístavu odplouvají lodě, což vyvolalo obavy, že by se teroristé stojící za pátečním útokem na londýnské stanici metra Parsons Green mohli snažit z Británie uprchnout.

Neschopnost teroristů zachraňuje životy. Experti s ní pracují jako s bezpečnostním prostředkem

sinfin.digital