Teroristé našli způsob, jak obejít bezpečnostní kontroly. Bomby umí v laptopech lépe schovat

Info.cz

ziz

Teroristé jsou podle amerických tajných služeb zase o krok napřed. Islámskému státu a dalším teroristickým organizacím se podle nich podařilo přijít na nové způsoby, jak zabudovat výbušniny do elektronických zařízení, aniž by je odhalily letištní kontroly. Získané informace měly mít velký vliv na to, že USA i Velká Británie zakázaly pasažérům z vybraných zemí brát si na palubu elektroniku.

Komu zakázaly elektroniku Spojené státy?

Opatření postihlo lidi mířící do USA z vybraných letišť v Jordánsku (Ammán), Egyptě (Káhira), Turecku (Istanbul), Saúdské Arábii (Rijád, Džidda), Kuvajtu (Kuvajt), Maroku (Casablanca), Kataru (Dauhá) a Spojených arabských emirátech (Dubaj, Abú Zabí).

Informace agentury shromáždily během několika uplynulých měsíců. A sehrály zřejmě velkou roli v rozhodnutí Trumpovy administrativy zakázat cestujícím z osmi zemí Blízkého východu a Afriky brát si elektroniku na palubu letadel.

Aktuální zjištění ale můžou vést podle CNN k otázkám, zda je současný zákaz dostatečný. Testy FBI z konce minulého roku ukazují, že sofistikované bomby v noteboocích jsou pro letištní systémy mnohem obtížněji zjistitelné než ty, které používali teroristé dříve.

Američané zpřísnili pravidla. Tuto elektroniku si už Arabové do letadla nevezmou

sinfin.digital