Tisíce Maďarů jsou opět v ulicích. Protestují proti Orbánovi a jeho vítězství ve volbách

ČTK

V centru Budapešti se dnes na další protivládní demonstraci sešly stejně jako minulou sobotu desítky tisíc stoupenců opozice žádajících především svobodu médií, nový volební zákon a odchod premiéra Viktora Orbána. Podle televize Hír TV pořadatelé počet účastníků protestu jako před týdnem odhadli na zhruba 100.000, například podle agentury AFP ale tentokrát přišlo lidí méně, asi kolem 30.000.

Organizátoři tyto akce pořádají především jako výraz nesouhlasu s podle nich "nespravedlivým volebním systémem", který před dvěma týdny umožnil premiérově straně Fidesz opět přesvědčivě vyhrát volby. Kromě nového volebního zákona chtějí přepočítání hlasů v přesvědčení, že došlo k podvodům, a dožadují se svobody médií. Vyzývají také k efektivnější spolupráci mezi opozičními stranami.

"Naším hlavním cílem je zrušit kontrolu Fideszu nad státními médii... Ale svůj úkol mají i opoziční strany, protože za situaci, v níž se nyní nacházíme, také nesou odpovědnost. Společně s nimi musíme bojovat za nový, spravedlivý a čestný volební zákon a za vyšetření korupčních případů," napsali na svém facebookovém účtu pořadatelé před zahájením dnešního protestu.

sinfin.digital