Tradiční spojence nechává čekat a míří do Polska. Rozdělí Trump ještě víc Evropu?

Info.cz

abe

Donald Trump začíná svou další cestu do Evropy. Zúčastní se summitu zemí G20. Svoji přítomnost na starém kontinentu ale využije i k oficiální návštěvě země. Nebude to ale žádný z tradičních spojenců Spojených států. Německo, Francie i Británie si na oficiální setkání s Trumpem budou muset počkat. Americký prezident míří do Polska, kde vzrůstají obavy o zachování demokratičnosti a sílící strana Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczynského se tam údajně snaží nastolit autoritářský režim.

„Můžeme si připsat další úspěch, navštíví nás Donald Trump," radoval se podle listu The New York Times minulý týden předseda polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski. Má důvod k oslavě, americký prezident totiž upřednostnil Polsko před návštěvou tradičních amerických spojenců jako Německo nebo Francie.

Právě chování nového prezidenta USA možná v důsledku povede k přehodnocení mezinárodních vztahů s Evropou. Trump se totiž netají příklonem k východním státům. Setkal se už v Bílém domě s rumunským prezidentem a neskrývá svůj obdiv k pravicovému maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. S ním ho pojí zřejmě také myšlenka stavby zdí. Trump chce tu svoji vztyčit na hranicích s Mexikem, Orbán plánuje odrazit nápor uprchlíků z východu podobnou zábranou.

Také s Polskem pojí Trumpa několik názorových postojů. Současná vláda se brání přijímání uprchlíků, zpochybňuje globální oteplování a podporuje těžbu uhlí. To jsou názory, ve kterých si Trump s Kaczynskim mohou notovat. Problematický je ale pohled na vztahy s Ruskem. Zatímco Trump s Vladimirem Putinem živě komunikuje a volají si, díky válečné zkušenosti Polska nemůže americký prezident podobný postoj očekávat i od Poláků.

sinfin.digital