Tři tisíce vojáků a policistů. Izrael evakuuje židovskou osadu Amona, místní bojují ohněm a kameny

ČTK

Izraelská policie zahájila evakuaci židovské osady Amona na palestinském Západním břehu Jordánu. K akci bylo povoláno na 3000 vojáků a policistů. Armáda dala jejím asi 300 obyvatelům v úterý ráno 48 hodin na evakuaci. Vyklizení osady nařídil v roce 2014 nejvyšší soud, protože osada byla postavena nelegálně, na soukromých palestinských pozemcích. Osadníci a jejich příznivci se snaží policii bránit ve vstupu, zapálili pneumatiky a vystavěli na přístupových cestách barikády.

Pod kopcem, na němž Amona stojí, čekají na osadníky přistavené autobusy. Protestující házeli kamení na policisty, kteří podle izraelských sdělovacích prostředků nejsou ozbrojeni. Odpůrci evakuace už dříve oznámili, že hodlají protestovat, ale že nepoužijí násilí.

Někteří z obyvatel se uzamkli v domech, jiní se připoutali k těžkým předmětům, další nalili olej na silnici, po které postupuje policie. Několik rodin s malými dětmi odešlo dobrovolně ještě před zahájením evakuace. Ostatní ale tvrdí, že zůstanou a budou se bránit pasivními prostředky. "Neodejdeme ze svých domovů dobrovolně. Dostaňte nás ven, pak půjdeme. Toto je pro sionismus černý den," sdělil jeden z osadníků Avichaj Bavaron přítomným novinářům.

Inspirace u Trumpa? Ukrajina chce zdí oddělit oblasti, kde bojuje se separatisty

sinfin.digital