Trump brzdí: Ještě neví, kdy na Sýrii udeří, a rakety jsou jen jedna z možností

lup

Bílý dům ve středu večer našeho času korigoval válečný tweet prezidenta Donalda Trumpa, ve kterém informoval o chystaném raketovém úderu na Sýrii a o tom, že by se na něj Rusko mělo připravit. Trumpova mluvčí uvedla, že prezident zatím nestanovil časový plán útoku, a není tak zřejmé, kdy k němu má dojít. Nasazení raket je podle Washingtonu jen jednou ze zvažovaných variant – a ne všechny jsou vojenské.

Prohlášení koresponduje s tvrzením amerického ministra obrany Jamese Mattise, který dříve informoval o tom, že Pentagon stále analyzuje situaci a je připravený navrhnout vojenské řešení. Možnosti reakce řešil Trumpův bezpečnostní tým, jehož zasedání vedl viceprezident Mike Pence. Jasné závěry však podle mluvčí nepadly. Na stole je celá řada možností včetně nevojenských, raketové údery jsou jen jednou z nich, dodala.

Trump vyvolal rozruch ranním tweetem, ve kterém varoval Rusko – spojence syrského prezidenta Bašára Asada – ať se připraví na americké rakety. „...přijdou, pěkné a nové a 'chytré'! Neměli byste být partnery toho Plynem Vraždícího Zvířete, které zabíjí vlastní lidi a raduje se z toho,“ psal americký prezident v reakci na prohlášení Rusů, že rakety vypálené na Sýrii budou likvidovat a podobnou akci nenechají bez povšimnutí.

ANALÝZA: Putin nedokáže přestat živit konflikty. Vztahy se Západem se vrací na začátek studené války

sinfin.digital