Trump je prezidentem pár měsíců a republikáni už hledají jeho náhradníka, vypátrali novináři

ČTK

luš

Někteří čelní američtí republikáni již údajně plánují příští prezidentskou volbu bez Donalda Trumpa. Podle listu The New York Times jej považují za slabého prezidenta. Jako o možném kandidátovi se hovoří i o současném viceprezidentovi Mikeu Pencovi.

Podle listu navštěvují někteří republikáni neobvykle často volební okrsky. To se dá považovat za svého druhu stínovou volební kampaň proti Donaldu Trumpovi. Případní kandidáti prý již navázali kontakt s důležitými sponzory a pracují na svém kandidátském profilu, napsal americký list s odvoláním na 75 rozhovorů se zástupci z řad členů Republikánské strany, Kongresu, velkých sponzorů a stratégů.

Pokud by Republikánská strana nepodpořila vlastního prezidenta, šlo by o neobvyklý krok. Trump zatím neoznámil, zda se bude ucházet o znovuzvolení, úřadující prezidenti obvykle ale znovu kandidují.

Četní republikáni ovšem už dali jasně najevo, že volba je otevřená a že na startovní čáře se už připravují uchazeči. „Spatřují v tomto prezidentovi slabost“, říká jeden z největších Trumpových oponentů, senátor John McCain.

Ambice některých jsou očividné, u jiných se dají uhodnout, uvedl The New York Times. Trumpův viceprezident Mike Pence už má dárcovský výbor, který úspěšně konkuruje Trumpovu. Jeho kalendář je tak plný, že někteří žertují, že se nechová jako viceprezident, ale jako kandidát na prezidenta.

Pence by byl pro některé přijatelnější než Trump z ideologických důvodů, jiní tvrdí, že jde o záležitost stylu. Mnozí si stěžují na nestabilitu, chaos a neschopnost, které Trumpa obklopují.

sinfin.digital