Trump je v Izraeli za mírotvorce. Jiní si na tamním konfliktu vylámali zuby, varuje odbornice

Eliška Kubátová

Donald Trump v rámci své první zahraniční cesty přicestoval do Izraele. Na programu má setkání s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Americký prezident se sám pasoval do pozice prostředníka, který dovede Izrael a Palestinu k jednacímu stolu a pomůže jim dosáhnout mírového řešení 70 let dlouhého konfliktu. Právě nastartování izraelsko-palestinských rozhovorů bude hlavním bodem programu dnešní schůzky, která přichází jen týden po skandálu, kdy na Trumpa prasklo, že předal Rusům tajnou informaci spojenou s takzvaným Islámským státem. Zprávu přitom pravděpodobně získal právě od izraelské kontrarozvědky. Jaký dopad bude mít tato kauza a jaké jsou šance Trumpa na nalezení společné řeči mezi Palestinou a Izraelem?

Trumpův prezidentský speciál je zřejmě vůbec prvním strojem, který absolvoval přímý let ze Saúdské Arábie do Izraele. Celou jeho návštěvu provázejí přísná bezpečnostní opatření a očekávání jsou vysoká. 

Jaké závěry vyplynou z dnešního jednání lze podle analytičky a odbornice na Izrael a Blízký východ Ireny Kalhousové předpovídat jen stěží. Donald Trump dosud ke svému velkolepému záměru najít mírové řešení izraelsko-palestinského konfliktu řekl jen velmi málo.

„Brusel není žádný diktát nebo RVHP, jsme to my,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Horáček

sinfin.digital