Trump má po roce v úřade nejnižší popularitu v historii USA. Z trpkého trůnu sesadil Clintona

Info.cz

Americký prezident Donald Trump završuje rok v úřadě jako hlava státu, jejíž působení v roce od inaugurace schvalovalo v průměru nejméně Američanů v porovnání s ostatními zvolenými prezidenty. Vyplývá to podle agentury AP z průzkumu Gallupova ústavu. Anketa ukázala, že s Trumpovým počínáním souhlasilo v průměru 39 procent lidí. Předchozí minimum držel z 90. let Bill Clinton, činilo 49 procent.

Nedávné ankety podle AP také ukázaly, že většina Američanů považuje Trumpa za osobnost rozdělující společnost a dokonce zpochybňuje jeho způsobilost vykonávat funkci. Kladné body si Trump přičetl naopak za to, jak řeší ekonomické otázky. Přesto není jeho hodnocení v této oblasti tak vysoké, jak by se dalo vzhledem k poměrně silné ekonomice očekávat, napsala AP.

3888753:article:true:true:true

Trumpovo průměrné hodnocení za uplynulý rok je podle Gallupova ústavu téměř stejné jako v nejnovějším průzkumu, kdy práci šéfa Bílého domu schvalovalo 38 procent lidí. Padesát sedm procent dotázaných uvedlo, že Trumpovo působení neschvaluje.

AP připomíná, že Američané obvykle poskytují svým novým prezidentům jakési období hájení, ale i během něj Trumpovo počínání schvalovalo nejvýše 45 procent obyvatel.

sinfin.digital