Trump na Portoriku zničeném hurikánem jako slon v porcelánu. Poplácal se po zádech a cynicky se vysmál místním

lup

Prezident Donald Trump zavítal na Portoriko zničené hurikánem Maria, aby se podíval, jak pokročila obnova. Karibský ostrov, který je nezačleněným územím USA, zůstal po úderu živlů bez elektrické energie a vázne tam zásobování pitnou vodou i základními potravinami pro miliony lidí. Trumpovu cestu média bedlivě sledovala s ohledem na jeho předchozí kritické výroky na adresu vedení ostrova. K překvapení všech v nastolené rétorice pokračoval.

„Nerad vám to v říkám, ale dáváte našemu rozpočtu pěkně zabrat,“ spustil Trump hned po příletu do San Juanu. Ve světle předchozích výroků je podobné vyjádření na hraně.

Prezident USA se v uplynulých dnech dostal na twitteru do konfliktu, když obvinil vedení Portorika, že je neschopné a že na ostrově „chtějí, aby se všechno udělalo za ně, ačkoli by mělo jít o úsilí celé komunity“. Rozezlení kritici obratem připomínali Trumpovi jeho kariéru dlážděnou luxusem a zástupy sluhů a poskoků.

Trump i při dnešní návštěvě vychvaloval práci tisíců pracovníků vyslaných na pomoc federální vládou a znovu tak naznačil, že místní nedělají pro obnovu ostrova dost. Pak ale přišla hlavní rána: Trump zdůraznil, že každé úmrtí je tragédie, aby hned vzápětí připomněl Portoričanům, že jejich 16 obětí je vlastně málo. „Když vidíte skutečnou katastrofu, jako byl hurikán Katrina, a stovky mrtvých a pak vidíte, co se stalo tady...“ pokračoval prezident. Na záběrech, které se objevily na internetu, Trump teatrálně hází papírové úterky do davu čekajících lidí a pózuje pro fotografy.

Kritici Trumpovo chování vůči Portoriku hodnotí v lepším případě jako velmi neobratné a neprezidentské, ti ostřejší to rovnou považují za projev rasismu. K nim se připojil například i senátor Bernie Sanders, jeden z hlavních Trumpových oponentů v předvolební kampani. S odkazem na prezidentovy předchozí postoje uvedl ve vysílání CNN, že „můžeme nabýt dojmu, že se Trump staví k Portoričanům jinak, než například k obyvatelům Texasu.“

sinfin.digital