Trump přednese projev roku. Část demokratů ho bojkotuje, republikáni už jen doufají

vkr

Není to „jen další projev“. Naopak. Zpráva o stavu Unie je Projev. Zásadní každoroční prohlášení amerického prezidenta v Kapitolu představuje shrnutí hlavních úspěchů uplynulého roku a představení priorit pro rok příští. Před zraky milionů Američanů. A ve chvíli, kdy je oblíbenost současného prezidenta na rekordně nízké úrovni. V noci na středu se bude hrát o hodně. Trump sice dokázal, že umí být řečník, který zvládne zaujmout. Otázka zní, zda dokáže být dostatečně disciplinovaný a sám sebe nebude následně sabotovat. 

„Projev, který současný prezident v Kapitolu pronese, bude podivuhodně neTrumpovský. Ponese se ve smyslu smíření rozděleného národa, budování hodnot, naděje, že bude líp. Mezi každým řádkem bude patrný motiv silné, jednotné Ameriky,“ prozrazuje nejmenovaný zdroj serveru Politico. „Trump nabídne oběma politickým stranám legislativní agendu – velký balík investic do infrastruktury, navrhne společný základ imigrační reformy i balík opatření založený na jeho vizi America First,“ dodává zdroj.

Tón projevu má být smířlivý, založený na respektování obou politických stran zastoupených v Kongresu. „Zahleděný do budoucna,“ dodává zdroj Politica. Některé věci ale prostě naplánovat nejdou.

Třeba Trumpův temperament. Unese před stovkami kongresmanů tíhu okamžiku? A pokud projev zvládne, nezkazí si pozitivní moment nějakým impulzivním a malicherným tweetem? „Je v tomto ohledu velmi nedisciplinovaný,“ přiznává pro server ABC News Ari Fleischer, tiskový mluvčí z éry prezidenta George W. Bushe. „Pokaždé, když se mu něco povede, když zaujme nějakou linii, tak se brzy nechá vykolejit nějakým impulzivním tweetem.“

Jestli Američany rok pod Trumpem něco naučil, bylo to, že jeho prohlášení spíše rozdělují, než sbližují. Třeba když na počátku ledna Trump na adresu afrických a karibských přistěhovalců prohlásil, že pocházejí z pr*ele světa. To pochopitelně vyvolalo nejen vlnu kritiky mezi Američany i zástupci Afrických a Karibských států, ale i mezi některými domácími politiky. Kongresman Albio Sires obratem prohlásil, že bude Trumpův středeční projev bojkotovat. Kromě něj bojkot prezidentovy řeči oznámilo i minimálně pět dalších demokratů. „Proč bych měla investovat svůj čas, abych poslouchala sedmilháře?“ ptá se kongresmanka Maxine Watersová. 

Trump je zkrátka jiný, než předešlí prezidenti. Jedním z rozdílů je i to, že současný prezident neplánuje po projevu vyrazit na turné po USA, kde američtí prezidenti tradičně pronášejí ještě několik menších projevů. „Poslední prezidenti vždy využili příležitosti a propagovali svou agendu lokálně. Jde o skvělý způsob, jak získat zájem médií,“ tvrdí zpravodaj CNN z Bílého domu Jeff Zeleny. „Nyní prezident řekl Ne. Chce prý zůstat ve Washingtonu.“

sinfin.digital