Trump zváží konec sankcí proti Rusku. Záleží na tom, jak bude Moskva spolupracovat s USA

ČTK

FCZ

Nastupující americký prezident Donald Trump naznačil, že by mohl zrušit některé sankce proti Rusku a nectít dosud Spojenými státy dodržovanou politiku jedné Číny. Záleží na chování obou velmocí, řekl v rozhovoru s listem Wall Street Journal.


"Jestliže spolu vycházíte a jestliže by nám Rusko opravdu pomáhalo, proč by někdo nechával v platnosti sankce, když jiný dělá opravdu dobré věci?" uvedl Trump v rozhovoru.

Protiruské sankce rozšířil na konci loňského roku prezident Barack Obama kvůli údajně ruským hackerským útokům na americké úřady a instituce. Západ uvalil na Rusko sankce v roce 2014 kvůli jeho počínání během krize na Ukrajině, která vyvrcholila tím, že Moskva anektovala autonomní poloostrov Krym, a ozbrojeným konfliktem na Donbasu mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty.

Nový americký prezident by zrušení sankcí zvážil, jestliže Rusové Američanům pomohou v boji s teroristy a v dosažení dalších cílů důležitých pro Spojené státy. Jak Trump v této souvislosti dodal, je připraven setkat se po své inauguraci, která bude 20. ledna, se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. "Je mi jasné, že se budou chtít sejít a já s tím nemám problém," dodal.

Kritika ČT za zpravodajství o volbách v USA. Podle RRTV ho manipulovala ve prospěch Hillary Clintonové

sinfin.digital