Trumpa nadchnula vojenská přehlídka v Paříži, chce uspořádat vlastní ve Washingtonu

ČTK

luš

Americký prezident Donald Trump chce červencový státní svátek USA oslavit vojenskou přehlídkou na washingtonské Pennsylvania Avenue, spojující Kapitol s Bílým domem. Řekl to dnes v New Yorku při setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Inspirací je Trumpovi vojenská přehlídka, pořádaná v Paříži na Den Bastily. Letos jí byl jako čestný host osobně přítomen.

Vojenský pochod na pařížské třídě Champs-Élysées na Trumpa 14. července učinil takový dojem, že pověřil personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho, aby se „na věc podíval“. Přehlídka americké branné moci by se na Pennsylvania Avenue prý mohla konat už napřesrok.

Den nezávislosti, svůj státní svátek, slaví Američané 4. července. „Hlavně proto, že jsem to viděl, bychom mohli něco takového zorganizovat ve Washingtonu. Právě teď to zvažujeme,“ řekl Trump, který francouzské defilé v Paříži sledoval se svou manželkou Melanií. K uctění výročí vstupu USA do první světové války tehdy centrem francouzské metropole pochodovaly také americké jednotky.

sinfin.digital