Trumpova válka s veterány: Rozplakal vdovu po padlém vojákovi, pak ho přistihli při lži

Adam Kotrbatý

Americký prezident Donald Trump musí řešit další skandál. Spojené státy řeší jeho konflikt s rodinou amerického vojáka, který zemřel zkraje října na misi v africkém Nigeru. Trump měl rodině kondolovat dost nevybíravým stylem a smrt bagatelizovat.

Tahle kauza momentálně zastiňuje všechny další, které americký prezident musí řešit. Vojáci se ve Spojených státech tradičně těší velké úctě. Na adresu těch padlých se často pějí ódy a mluví o hrdinech. Jen málo lidí se o nich vyjadřuje neuctivě. A až dosud mezi ty druhé nikdy nepatřil prezident.

Vdova po seržantu Davidu Johnsonovi, který padl 4. října na misi v Nigeru, si nyní stěžuje na obsah kondolenčního hovoru s Donaldem Trumpem. A jeho matka pro New York Times říká, že svými slovy její snachu rozplakal, když řekl, že její manžel „věděl, k čemu se upsal“.

„Obama pozůstalým nevolal vůbec“

Přitom původně to byla věc, která zůstávala v pozadí veřejného dění. Trump k události dlouho mlčel, ačkoli šlo o největší jednorázovou ztrátu od doby, kdy nastoupil do úřadu. Až v pondělí, po dvanácti dnech od tragédie, se ho na reakci dotázali novináři.

Trump, jak je u něj zvykem, reagoval útočně. Prohlásil, že rodinám psal a bude jim volat. Zároveň obvinil své předchůdce, že na rozdíl od něj on pozůstalé nekontaktovali. „Když se podíváte na prezidenta Obamu a další prezidenty, většina z nich nevolala,“ prohlásil.

sinfin.digital