Trumpově ministryni nevadí zbraně ve školách. Co kdyby přišel medvěd, řekla

Info.cz

Americká federální vláda by školám neměla mluvit do toho, zda v nich smějí být střelné zbraně, nebo ne. Myslí si to Betsy DeVosová, kterou nastupující prezident Donald Trump navrhl na ministryni školství. Některé školy podle ní střelné zbraně potřebují, například na obranu proti medvědům. 

„Myslím, že třeba ve Wyomingu zřejmě mají zbraně ve školách pro případ, že by přišel grizzly,“ řekla v úterý na slyšení v americkém Senátu. Proto by podle ní mělo rozhodnutí o zbraních ve školách být výhradně na lokálních samosprávách.

Zároveň řekla, že hodlá podpořit Trumpův plán z předvolební kampaně zakázat u škol zóny, kam se nesmí se zbraněmi. Budoucí šéf Bílého domu to odůvodnil tím, že takové omezení nahrává útočníkům, kterým se pak nikdo nemůže postavit.

Demokratický senátor Chris Murphy uvedl, že ho vyjádření DeVosové zarmoutilo. Zákonodárce pochází z Connecticutu, kde ve škole Sandy Hook dvacetiletý střelec Adam Lanza v prosinci 2012 zavraždil 20 dětí a šest dospělých.  

„Její odpovědi mnou hluboce otřásly. Stejně jako by měly otřást každým americkým rodičem,“ napsal Murphy na svém účtu na sociální síti Twitter.

sinfin.digital