Trumpovi říká „taťko", studenti kvůli němu zapalovali ohně. Kdo je vycházející hvězda krajní pravice Milo Yiannopoulos?

Eliška Kubátová

Kalifornská univerzita v Berkeley zažila krušnou noc. Propukly na ní protesty proti plánovanému vystoupení britsko-řeckého pravicového novináře a silného kritika islámu Mila Yiannopoulose. Pokojné demonstrace se zvrhly v násilnosti, kdy studenti založili několik požárů, rozbíjeli okna a stovka z nich se také střetla s policií. Proti nepokojům se dnes na twitteru ostře vyslovil prezident Donald Trump. Kdo je muž, který na univerzitě rozpoutal peklo, a co ho spojuje s americkým prezidentem?

Protesty na prestižní univerzitě Donalda Trumpa rozhořčily natolik, že jí pohrozil odstřihnutím od státních financí. „Pokud Kalifornská univerzita v Berkeley neumožňuje svobodu projevu a postupuje násilně proti nevinným lidem, kteří mají jiný názor - ŽÁDNÉ FEDERÁLNÍ FONDY?“ napsal na svém twitterovém účtu.

Zastal se tak novináře řeckého původu Mila Yiannopoulose, který měl vystoupit před studenty. Jeho plánovaný projev však musel být kvůli násilnostem zrušen. Dvaatřicetiletý novinář je ve Spojených státech známý především svými kontroverzními rasistickými výroky a častými výpady proti ženám. Mnohým Američanům tak jeho rétorika není zrovna po chuti.

Šedá eminence tahající za nitky Donalda Trumpa. Kdo je Steve Bannon?

sinfin.digital