Trumpův návrh rozpočtu: víc peněz na obranu, zeď na hranici s Mexikem a deficit kolem bilionu dolarů

ČTK

lup

Americký prezident Donald Trump  představil svůj druhý rozpočtový plán, který se mimo jiné zaměřuje na slíbené výdaje na infrastrukturní projekty. Nový návrh rozpočtu pro fiskální rok 2019, který začíná letos v říjnu, počítá i se zvýšením výdajů na obranu či výdaji na výstavbu zdi na hranici s Mexikem. Celkové výdaje by podle rozpočtového návrhu, který Bílý dům posílá do Kongresu, měly činit 4,4 bilionu USD (91 bilionů Kč) a deficit se má pohybovat kolem jednoho bilionu USD. Navzdory předchozím slibům by měl rozpočet v příštích deseti letech zůstat v deficitu.

Rozpočtový plán prezidenta je vnímán především jako politický dokument, neboť poslední slovo má v otázce výdajů Kongres. Světové agentury poznamenaly, že je nepravděpodobné, že by zákonodárci rozpočet v takovéto podobě přijali. Návrh zřejmě vyvolá ostrou kritiku konzervativců kvůli rostoucímu deficitu.

Návrh počítá s výdaji na infrastrukturu v příštích deseti letech ve výši 200 miliard USD. Trump učinil z infrastrukturního plánu jednu z hlavních legislativních priorit v letošním roce. Dalších 1,5 bilionu USD mají poskytnout regionální a místní samosprávy a soukromí investoři. Plán má změnit způsob financování staveb silnic, dálnic, mostů a další infrastruktury. Pokud by se ho podařilo uskutečnit, znamenal by pro mnoho Američanů zvýšení místních daní, poplatků a mýta.

Trumpův rozpočtový návrh počítá ve fiskálním roce 2019 s deficitem 984 miliard USD. Po dohodě z minulého týdne je však podle AP věrohodnější, že dosáhne až 1,2 bilionu USD. To je více než dvojnásobek toho, co vláda slíbila v loňském roce. Podle AP rozpočtový návrh naznačuje, že by v příštím desetiletí celkový rozpočtový deficit dosáhl 7,2 bilionu USD. Loňský Trumpův plán počítal s celkovým desetiletým schodkem 3,2 bilionu USD.

Rostoucí deficity částečně způsobuje loňské snížení federálních daní. Podle odhadů by rozpočtové příjmy z daní v letech 2018 až 2027 měly klesnout o 3,7 bilionu USD. Ve snaze ukázat konzervativcům, že vláda prosazuje fiskální disciplínu, plán doporučuje snížit nevojenské výdaje, díky kterým by v příštích deseti letech klesl deficit federálního rozpočtu o tři biliony USD.

Trumpův rozpočtový plán podle AP ukazuje, že prezidentská administrativa vnímá severokorejský balistický a jaderný program velmi vážně, neboť Pentagon chce v nadcházejícím roce utratit za protiraketovou ochranu stovky milionů dolarů. Plán mimo jiné navrhuje zvýšit počet strategických protiraket, které v případě balistického útoku mají přilétající mezikontinentální střelu zničit, ze současných 44 na 64 kusů. Nových 20 protiraket má být rozmístěno na Aljašce. Pentagon chce investovat i do dalších prvků protivzdušné a protiraketové obrany včetně systémů Patriot a Aegis.

sinfin.digital