Trumpův poradce pro bezpečnost ostře zkritizoval "brutalitu KLDR" i "podvratnou činnost Ruska"

ČTK

luš

Severokorejský vůdce Kim Čong-un je podle poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost nepředvídatelná osoba, která již ukázala svou brutalitu. Generál Herbert McMaster to řekl v rozhovoru, který s ním dnes odvysílala televizní stanice ABC a v němž mimo jiné nešetřil kritickými slovy ani na adresu Ruska.

V reakci na další raketový pokus, byť neúspěšný, který v noci na neděli podnikla Severní Korea, McMaster prohlásil, že pokud jde o problém jaderného programu KLDR, jsou ve hře všechny možnosti. Vyzdvihl přitom, že Trump v této záležitosti spolupracuje i s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

„Existuje skutečná shoda prezidenta (Trumpa) s našimi klíčovými spojenci v regionu - především s Japonskem a Jižní Koreou, ale také s čínským vedením - v tom, že tento problém dospěl do kritického bodu,“ řekl poradce. „Nadešel čas, abychom podnikli všechny možné kroky k mírovému vyřešení, dříve než dojde na vojenskou alternativu,“ dodal podle citací tiskových agentur.

„Tento poslední raketový test jen zapadá do vzorce provokativního, destabilizujícího a výhrůžného chování severokorejského režimu,“ zdůraznil McMaster. Podle jeho slov nyní existuje mezinárodní konsenzus, že jde o situaci, která již nemůže pokračovat.

sinfin.digital