Turecké tažení: Erdoganova armáda se připravuje na obsazení syrského Afrínu

ČTK

raz

Turecká armáda v nejbližších dnech obsadí severosyrské město Afrín, v jehož okolí turečtí vojáci operují už měsíc proti syrským Kurdům. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes řekl, že operace, při níž bude obsazeno centrum města, bude rychlá a začne v příštích dnech.

Turci od 20. ledna zabrali přes 30 vesnic v kurdské pohraniční oblasti označované jako Afrín; většina z nich je v těsné blízkosti turecké hranice.

Oblast Afrín je součástí provincie Aleppo. Je domovem více než 170 tisíc lidí, z nichž přes 36.000 žije ve městě Afrín.

Erdogan dnes vysvětloval dosavadní postup turecké armády takto: „Nechceme vystavit nebezpečí své vojáky a bereme ohled na civilisty, takže se může zdát, že postupujeme pomalu. Ale nikdo nesmí zapomenout: nevstoupili jsme tam, abychom zničili a spálili, co uvidíme. Chceme vytvořit bezpečné prostředí, v němž budou moci žít stovky tisíc (Syřanů), kteří nyní žijí u nás, protože uprchli před občanskou válkou v Sýrii.“

Ankara tvrdí, že chce vytvořit zónu dostatečně bezpečnou pro to, aby se syrští uprchlíci mohli začít vracet. Bezpečnostní problém spatřuje v přítomnosti kurdských milicí YPG, které sever Sýrie obsadily a jsou přítomny také v Afrínu. Turecko je označuje za spojence tureckých separatistických Kurdů a za teroristy.

Kurdové nedávno požádali syrskou armádu, aby pomohla ochránit severní hranici. V pondělí se objevila informace, že se do Afrínu chystají oddíly spojenců syrské armády, ale zatím tam žádný nedorazil. Kurdové popřeli, že se jim podařilo v tomto směru dohodnout se s Damaškem, a potvrdili pouze, že jim jde jen o to, aby získali pomoc při zabezpečení hranice.

sinfin.digital