Týrání ohněm na zádech, drsné rány bičem. Pašeráci filmují mučení migrantů a vydírají rodiny

raz

„Ukaž svůj obličej, ty pse,“ přikazuje člověk za kamerou polonahému muži ležícímu v řadě těl. Ten se pomalu otáčí, přesto – soudě podle štiplavého zvuku – dostává ránu bičem. Na dalším záběru pak týraní muži vzkazují rodinám – „pošlete peníze, prodejte své domy.“ I mezi těmito slovy dostávají rány, prudká bolest je patrná i z jejich hlasu. Jde o súdánské migranty, které unesli pašeráci v Libyi. Drží je, aby vydírali jejich rodiny, aby od nich získali peníze. Jde o další případ moderního otroctví na severu Afriky, na které upozornila televizní stanice CNN, a proti kterému se nedaří bojovat.

Příbuzní zadržených tyto záběry dostali na videu. Zoufalí a vyděšení je zveřejnili na sociálních sítích, přestože jejich blízké zachycují v dehonestující situaci. Rodiny doufaly, že se jim tak podaří získat peníze na zaplacení výkupného. Nakonec dosáhly i toho, že se libyjským speciálním jednotkám podařilo vypátrat, kde jsou držení, osvobodit je a zadržet jejich tyrany. V jejich oficiálním prohlášení pak stojí: „Šlo o děsivé záběry, které mají na svědomí kriminálníci bez lidskosti, kteří týrají rukojmí, pálí je ohněm, natáčejí je pro jejich rodiny, aby je vydírali a donutili k zaplacení výkupného.“

3926016:article:true:true:true

Rodiny při zveřejňování videí označily na sociálních sítích americkou stanici CNN. Jen pár měsíců poté, co ta samá stanici upozornila na to, že se migranti v Libyi prodávají na otrokářských aukcích a přiměla tak tamní úřady tyto případy otrokářství vyšetřovat. Lidi si tam místní kupovali za pár dolarů.

Migrace v Libyi

Libye se už dlouho potýká s přílivem migrantů ze subsaharské Afriky. Řada z nich ji využívá jako tranzitní zemi při své cestě do Evropy, při které spoléhají právě na pašeráky. To, že dočinění s nimi není snadné, dokazují tisíce příběhů těch, co cestu zvládli. Mluví o bití, věznění, otrokářství.Evropská unie už poskytla IOM (Mezinárodní organizaci pro migraci) peníze na přesun 15 tisíc lidí uvízlých v Libyi do svých domovů a plánuje zařídit repatriaci dalších 15 tisíc.
sinfin.digital