Úder přišel v noci. Aktivisté zaútočili na Le Penovou

ČTK

luš

Volební centrála kandidátky na prezidentský úřad ve Francii Marine Le Penové v Paříži se v noci na dnešek stala terčem žhářského útoku. Oheň naštěstí způsobil jen menší škody v budově, nikdo nebyl zraněn. Předsedkyně krajně pravicové Národní fronty (FN) z útoku viní „skupinku krajní levice“. K útoku se prostřednictvím agentury AFP přihlásila skupina Combattre la xénofobie (Boj proti xenofobii).

Hasiči požár, který v přízemí budovy poškodil dveře, rychle uhasili. Sídlo kampaně Le Penové se nachází ve vyšších poschodích této budovy v centru Paříže. Policie uvedla, že se podle všeho jednalo o trestný čin. „Mám za to, že šlo o čin skupinky krajní levice. Už celé měsíce se podobné skupinky cítí beztrestně. To ony během manifestací ničí obchody, zapalují auta a útočí na policii,“ vyjádřila se k útoku Le Penová.

Francouzský ministr vnitra Matthias Fekl čin v rádiu RTL odsoudil a označil za nepřijatelný. „Demokratická debata se povede u volebních uren,“ konstatoval Fekl.

Skupina, jež se ke žhářskému útoku přihlásila, agentuře AFP sdělila, že k založení ohně použila Molotovův koktejl. Ohlásila také, že podobný útok provedla i v sídle krajně pravicového deníku Présent a bude v této linii pokračovat až do voleb. Deník Présent agenturu AFP informoval, že v redakci k žádnému pokusu o žhářství nedošlo.

sinfin.digital