Univerzita kontroverzního miliardáře se do Česka nepřesune. „Orbánův zákon“ tu už dávno platí

Lucie Bednárová

Návrh českého ministra financí Andreje Babiše na přemístění „pronásledované“ Středoevropské univerzity (CEU) z Budapešti do České republiky pravděpodobně nevyjde. Její přesun totiž naráží na stávající českou legislativu, která obsahuje podobné paragrafy jako ta, kterou maďarským parlamentem protlačil premiér Viktor Orbán. Nepravděpodobný se podle právníků zdá být i scénář, v němž by CEU kvůli přesídlení zcela změnila své fungování. Přestěhování školy mimo Maďarsko si navíc nepřejí ani její bývalí studenti. České ministerstvo školství chce ale podle zjištění INFO.CZ ještě o celé věci jednat s rektory.

„Podle českých zákonů by Středoevropská univerzita v ČR působit nesměla a její přesídlení do Prahy by předpokládalo buď změnu vysokoškolského zákona, nebo absolutní transformaci této instituce,“ píše v dnešním komentáři pro server Hlídací pes advokát, který přednáší právo na Právnické fakultě UK a dalších vysokých školách, Aleš Rozehnal. Americko-maďarskou soukromou univerzitu, za níž stojí filantrop George Soros, začal do Česka lákat ministr financí Andrej Babiš, který tím reagoval na snahy maďarské vlády omezit její působení v Maďarsku.

Vypadá to ale, že u Babišova přání pravděpodobně zůstane a CEU se do ČR nepřesune. V Česku totiž od začátku letošního roku platí legislativa, která obsahuje stejné paragrafy jako ta, kterou nedávno přijal na popud premiéra Viktora Orbána maďarský parlament.

Krnáčová: Chci být znovu primátorkou, o vládním městečku v Praze se rozhodne ještě letos

sinfin.digital