Útoků na muslimy bude přibývat. Hrozí, že zradikalizují i ty umírněné, varují odborníci

Eliška Kubátová

Po sérii teroristických útoků, kdy nevinní umírají rukou islámských radikálů, dnes Velká Británie zažila první podobný útok z druhé strany. Za křiku „Zabiju všechny muslimy“ muž úmyslně najel do skupiny lidí stojících před londýnskou mešitou. Podle odborníků, které redakce INFO.CZ oslovila, takový útok zřejmě není poslední a atentátů na muslimy bude přibývat. Pro Evropu to však rozhodně není dobrá zpráva. Útoky podobné tomu, který krátce po dnešní půlnoci otřásl Londýnem, by totiž mohly vést k radikalizaci umírněných muslimů, kteří nad pácháním násilí dosud vůbec nepřemýšleli.

„Soudě podle způsobu provedení to je zcela jednoznačně reakce na to, co se dělo v poslední době. Najetí dodávkou do skupiny chodců, to je přesně okopírováno od útoků, které se odehrály nedávno. Takže se obávám, že to je první zárodek nenávisti, která zde vzniká a je nadále povzbuzována,“ řekl pro INFO.CZ bezpečnostní analytik Jan Schneider.

„Já bych tohoto člověka, i když by si to určitě sám nepřál, označil za příslušníka Islámského státu, protože udělal přesně to, co si přeje Islámský stát – zvyšovat nenávist mezi muslimy a dalšími obyvateli,“ dodává s tím, že by se dnešní útok mohl nazvat křesťanským terorismem. „Je to výhonek těch lidí, kteří si určitým způsobem přejí střet civilizací, přestože si myslím, že ten skutečný střet je uvnitř civilizací, z nichž každá má velice zajímavé jádro, ale nechutné okraje,“ říká Schneider. 

Podobných útoků podle něj bude přibývat. „Dalo by se to brát jako smírčí oběť, po které by se eskalace mohla zastavit, ale já se obávám, že to je počátek dalšího velice špatného vývoje,“ dodává analytik.

Že dnešní útok na muslimy nebyl poslední, se domnívá i arabista Petr Kubálek. „Jednoznačně je to typ útoku, kterých bude přibývat. Pokud budou průvodním znakem islámsky motivovaného terorismu, je to pravděpodobně nezvratné,“ tvrdí Kubálek, který varuje, že podobné útoky mohou Evropu uvrhnout do mnohem větších násilností, než kterým kontinent čelí dnes.  

„Je to teprve ten typ útoku, který je skutečně nebezpečný pro budoucí stabilitu Evropy, protože má potenciál zradikalizovat i ty dosud umírněnější muslimy, kteří se budou cítit více ohrožení. Důsledky mohou vyústit v mnohem větší spirálu násilí. Na jednu stranu je to logický důsledek, na stranu druhou to je ale teprve ta nebezpečná fáze násilností, které poznamenávají celou Evropu,“ řekl pro INFO.CZ Kubálek.

sinfin.digital