Už nechci být šašek. Johnson prosí ministry, aby si z něj přestali dělat legraci

Lucie Bednárová

Britský ministr zahraničí Boris Johnson se podle The Times obrátil na premiérku Theresu Mayovou s prosbou, aby si z něj členové jejího kabinetu přestali tropit žerty. Podle bývalého starosty Londýna, který v minulosti proslul řadou diplomatických přešlapů, to nemá dobrý vliv na práci vlády.

The Times uvedly, že ministr zahraničí Boris Johnson se na svou šéfovou obrátil několikrát. Nelíbí se mu, že je neustále terčem vtipů svých ministerských kolegů. Naposledy se do něj před několika týdny opřel ministr financí Philip Hammond, když Johnsonovy ambice být lídrem přirovnal k jeho chabým schopnostem na ragbyovém hřišti.

Čisté svědomí v tomto ohledu nemá ani samotná premiérka Mayová, která si do Johnsona v minulosti také několikrát rýpla. Například na říjnovém sjezdu Konzervativní strany, kde připomněla vtipnou scénu, kdy tehdejší starosta Londýna uvízl zavěšený v postroji na laně a mával dvěma britskými vlajkami. Snímek, který obletěl britská i světová média, vznikl před letní olympiádou v roce 2012 v Londýně. Politikovi se tehdy při klouzání lano zaseklo a zůstal viset ve vzduchu.

Nevinný ale není ani Johnson, který si často dělá legraci sám ze sebe. Má navíc na kontě celou řadu přehmatů, které mnohokrát přerostly v urážky. Ve velkém se připomínaly zejména v období, kdy jej premiérka jmenovala ministrem zahraničí. Britský deník The Independent zveřejnil na svém webu mapu světa s vyznačenými státy, které nynější šéf diplomacie urazil. Ve výčtu nechyběly USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Francie, Německo, Rusko a značná část Afriky i Asie.

Naposledy si šéf britské diplomacie získal pozornost, když v rozhovoru s českými novináři označil volný pohyb jako základní právo v EU za „hovadinu“. 

Nejznámější Johnsonovy diplomatické přešlapy: 

Turecký prezident a koza

Johnson, jehož předci pocházejí z Turecka, urazil tureckého prezidenta Erdogana, když recitoval verše, kde hlavu státu zmínil spolu s divokým oslem a kozou. V září Johnson diplomatickou roztržku urovnával v Ankaře.

Melounový úsměv

Johnson hovořil o černoších jako o „mouřeníncích s melounovým úsměvem“. Údajné probritské zaměření amerického prezidenta Baracka Obamy zmínil v souvislosti s jeho keňským původem.

EU jako Hitler a Napoleon

Johnson před červnovým referendem, ve kterém Britové rozhodli o vystoupení z EU, mimo jiné prohlásil, že EU navazuje na Adolfa Hitlera a Napoleona a snaží se vytvořit superstát.

Kanibalismus

Johnson se musel omluvit, když v roce 2006 v deníku The Telegraph řekl, že obyvatelé Papui Nové Guineje jsou kanibalové.

 

sinfin.digital