V Íránu startují první prezidentské volby od jaderné dohody s USA. Zůstane muslimská velmoc otevřená Západu?

ČTK

ekb

V Íránu začaly prezidentské volby, které mohou mimo jiné rozhodnout o tom, zda bude tato osmdesátimilionová muslimská země pokračovat v otevírání se Západu. Podle záběrů iránské státní televize se před volebními místnostmi v řadě měst tvořily dlouhé fronty. Konec hlasování je plánován na 15:30 SELČ, ale kvůli vysoké volební účasti bylo hlasování prodlouženo o dvě hodiny, stejně jako v předchozích volbách.

Kolem druhé hodiny odpolední uvedla íránská tisková agentura Fars, že hlasovalo zhruba 20 milionů z 56 milionů oprávněných voličů.

„Každý by měl volit v těchto důležitých volbách. Osud země je v rukou lidu,“ vyzval dnes opět Íránce nejvyšší duchovní vůdce země ajatolláh Alí Chameneí. Očekává se, že volební účast dosáhne asi sedmdesáti procent. V předchozích volbách v roce 2013 přišlo téměř 73 procent voličů.

Jeden z hlavních favoritů dnešních voleb, současný prezident Hasan Rúhání dnes po odhlasování vyzval ke klidu. Apeloval mimo jiné na íránské revoluční gardy, které podle tiskových agentur podporují jeho největšího volebního soupeře, konzervativního klerika Ebráhíma Raísího, aby do voleb nezasahovaly.

Přibil chtěl z Babiše vytáhnout info o Šlachtovi. Věřil, že se schází s agenty CIA, říká Kroupa

sinfin.digital