V Rusku sdílel článek o podílu Sovětů na rozpoutání druhé světové války. Dnes žádá v Česku o azyl

Info.cz

Nový ruský zákon, který umožňuje trestně stíhat obyvatele kvůli pouhému sdílení příspěvku na sociálních sítích, donutil Vladimira Luzgina požádat v Česku o azyl. V Rusku byl odsouzen za „šíření vědomě lživých tvrzení“, když na sociální sítí VKontaktě sdílel článek, který uváděl, že druhou světovou válku rozpoutalo nacistické Německo spolu s tehdejším Sovětským svazem rozdělením Polska v roce 1939. Na případ upozornily Hospodářské noviny.

„Ale to je přeci všeobecně známý fakt. V 90. letech, když jsem studoval, tak se to doslova psalo v učebnicích. To bylo za Jelcina, otevřely se archivy a o paktu Molotov-Ribbentrop a spolupráci mezi Německem a SSSR se otevřeně hovořilo,“ popsal svůj pohled na historickou kapitolu Hospodářským novinám 38letý Luzgin, který se v Rusku živil jako autolakýrník.

Soud ve městě Perm, odkud pochází, ale nahlíží na historické události odlišně. Permský a později také ruský nejvyšší soud prohlásily, že podle rozsudku Norimberského tribunálu, který soudil nacistické zločiny, za válku může pouze Německo. Za sdílení článku proto Luzginovi daly podle Hospodářských novin pokutu ve výši 200 tisíc rublů (asi 95 tisíc korun). Místo jejího placení se ale muž sebral a odjel do Česka, kde požádal o politický azyl. Úřady mají o jeho udělení rozhodnout během šesti měsíců.

 „Já se necítím vinný. Za co bych měl platit pokutu? Měl jsem si vzít bankovní úvěr, abych mohl zaplatit státu, jehož politiku kritizuji a nesouhlasím s ním? Tím spíše, když jsem musel prodat auto, abych zaplatil dluhy, které vznikly mimo jiné kvůli tomuhle procesu,“ vysvětluje své rozhodnutí. Právě v Česku prý žádá o azyl kvůli tomu, že zde před dvěma lety strávil dovolenou a země se mu zalíbila. Má zde navíc známé, kteří mu ve složité situaci pomáhají.

Politické názory kritické vůči současnému režimu, který považuje za následovníka Sovětského svazu, prý nikdy neskrýval. „Mé rodiny se dotkly represe. Příbuzní jak z otcovy tak z matčiny strany skončili v lágrech.“

Tajná služba FSB ho začal sledovat a kontrolovala i jeho osobní zprávy, které pak použila u soudu. „To bylo jedním z cílů procesu. Ukázat všem, že jsou pod kontrolou a že za sdílení článků se můžete dostat před soud,“ vysvětluje, proč ruské úřady ukázaly právě na něj.

sinfin.digital