Velikost Kuciaka je srovnatelná s Palachem. Do boje šel vědomě a odhodlaně, říká Lucia Piussi

Spisovatelka a zpěvačka kapely Živé kvety Lucia Piussi hovoří v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka o dějinném zlomu. Přirovnává ho k Janu Palachovi a tvrdí, že událost otevřela oči i lidem, kteří se o veřejné dění a politiku jinak příliš nezajímají. „Mentálně, pro společnost, je to čára, zlom, konec jedné a začátek jiné éry. Událost, která definuje etapy: bylo předtím, před tou událostí, a je teď, po ní,“ je přesvědčena lídryně kapely, která má v Česku širokou základnu fanoušků. Fica v rozhovoru pro INFO.CZ označuje za všehoschopného oportunistu, během jehož vlády mocenské struktury ovládla mafie.

Co se to vlastně na Slovensku v posledních dnech děje?

Je strašné to říkat v souvislosti s vraždou dvou mladých lidí, ale právě kvůli té vraždě si na Slovensku snad celý národ uvědomil, anebo pochopil, že tady opravdu vládne mafie. A tím nemyslím hned mafii kalábrijskou. Způsob vládnutí současné naší koalice je mafiánský.  

V jakém slova smyslu?

Každý, kdo se aspoň trochu zajímal o nějakou kauzu, každý novinář anebo kdokoli, kdo se tady zabýval tématem spravedlnosti – například já jsem před časem dělala reportáž o jednom dětském domovu, který nefunguje podle zákon – narazil na podobný model. Existují tu s politiky spřátelené skupiny obyvatel, které získávají zdroje bez jakékoli kontroly z veřejných rozpočtů, jsou chráněni policií a jsou chráněni prokuraturou. Zkrátka a dobře: existuje tady kasta chráněnců, kteří jsou nějakým způsobem spřáhnuti s politickou stranou Smer.

Fico se stává novým Orbánem, zní z Bruselu. Europoslanci odložili cestu na Slovensko kvůli vraždě novináře

sinfin.digital