Venezuelský režim krvavě potlačil protivládní rebelii v kasárnách, povstalce označil za teroristy

ČTK

luš

Venezuelská vláda dnes potlačila rebelii v kasárnách na severu země, kde skupina vojáků a civilistů pod vedením bývalého kapitána vyhlásila rebelii proti vládě prezidenta Nicoláse Madura. Zemřel při tom nejméně jeden člověk, podle opozičního deníku El Nacional jsou oběti nejméně dvě. Ke kasárnám na předměstí třetího největšího města země Valencie vyšly protestovat desítky lidí, které vláda rozehnala.

„Vyhlašujeme legitimní rebelii a stojíme při statečném lidu Venezuely, neuznáváme vražednou tyranii Nicoláse Madura,“ uvedl lídr skupiny, kapitán Juan Caguaripano v prohlášení na videu zveřejněném na sociálních sítích. Se skupinou asi dvaceti ozbrojených mužů ve vojenských uniformách za zády dodal, že cílem jejich vzpoury je obnovení ústavního pořádku, aby byla země zachráněna před totální destrukcí.

Místopředseda vládní socialistické strany Diosdado Cabello po zveřejnění videa oznámil, že ve Valencii došlo k „teroristickému útoku“ na kasárnu. Posléze uvedl, že vzpoura „teroristů“ v Naguanagua, která tvoří s Valencií městskou aglomeraci, byla potlačena. Úřady později oznámily, že zemřel jeden člověk a druhý byl vážně zraněn. Neuvedly, zda šlo o vojáky či civilisty.

Při zásahu proti rebelii bylo zatčeno sedm lidí, několika se podařilo uprchnout. Podle venezuelských úřadů byly z kasáren ukradeny zbraně. Deník El Nacional informoval, že na silnicích do Caracasu policie zastavuje a kontroluje auta a že v metropoli jsou také kontrolovány vojenské posádky.

sinfin.digital