Verdikt kvůli nejznámější politické vraždě dneška padl. Otázky kolem smrti Němcova zůstávají

ČTK

raz

Dlouhý proces v případu vraždy ruského politika Borise Němcova skončil. Ale o zločinu nevíme o moc více, než jsme věděli před začátkem soudu, upozornila ruská redakce BBC po odsouzení pětice Čečenců za vraždu bývalého vicepremiéra a opozičního předáka na mostu u moskevského Kremlu.

Podařilo se vraždu opravdu objasnit? Podle advokáta pozůstalých Vadima Prochorova nikoliv - ani se nezjistilo, kdo si vraždu objednal. Jiní experti upozorňují, jak málo faktů alespoň s nějakou věrohodností se soudu podařilo zjistit, uvádí BBC.

Pozdě v noci 27. února 2015 Boris Němcov s přítelkyní Annou Duryckou povečeřeli v Bosko Kafe v obchodním domě GUM a šli domů. Nedošli ani do půlky mostu, když politika zasáhlo pět kulek. Zemřel za pár minut, ještě před příjezdem sanitky. To jsou jediná fakta přímo spjatá s Němcovovou smrtí ve vyšetřovacím spisu o 70 svazcích. Zbytek jsou předpoklady, svědectví, úsudky.

Žádná z mnoha kamer na mostu a v okolí Kremlu záhadně nezachytila okamžik vraždy. Neviděl ji ani žádný svědek. Durycká zaslechla jakési pleskání, ani si neuvědomila, že jde o výstřely. Pak se Němcov zhroutil a pokusila se přivolat záchranku. Vraha neviděla. Netuší, odkud se střílelo.

Na místě se našlo šest nábojnic, jedna kulka minula. Všechny ráže devět milimetrů, ale různého stáří a od dvou různých výrobců.

Kamery televize TVC na střeše hotelu Balčug, které zabíraly výhled na most, Kreml a chrám Vasila Blaženého, doplnily obrázek zločinu o pár podrobností. I přes špatnou kvalitu je vidět, že chvilku před vraždou kdosi jde několik metrů za Němcovem a Duryckou. Vražda zachycena není, protože v tu chvíli trojici zaclonil komunální vůz. Za 2,6 vteřiny onen třetí člověk kráčí pryč, usedá do šedého osobního auta, které u něj zastavilo, a odjíždí.

Obžaloba přesvědčila porotu, že tím "třetím" byl Zaur Dadajev, který během necelých tří vteřin vytasil pistoli s tlumičem, třikrát vystřelil a po krátké pauze znovu třikrát vypálil do již ležícího Němcova.

sinfin.digital