Většina Američanů by Trumpovi jaderný úder proti KLDR nejspíše schválila, ukazuje studie

Pokud by se americký prezident Donald Trump rozhodl pro preventivní jaderný úder proti Severní Koreji, Američané by tento krok nejspíše podpořili. Preventivní jaderný úder by jich preferovalo přibližně 40 procent, stejně jako diplomatické řešení, vyplývá ze studie publikované ve vědecké časopise International Security. 

Američané preventivní útok jadernými zbraněmi rozhodně neodsuzují. Vyplývá to ze závěrů studie „Revisiting Hiroshima in Iran“ profesorů Scotta Sagana a Benjamina Valentina. V ní autoři zkoumali, zda by Američané stáli při svém prezidentovi, pokud by se rozhodl použít americký jaderný arzenál pro jako první – podobně jako v Hirošimě 6. srpna 1945.

 

Výzkumníci svým respondentům předestřeli následující hypotetický scénář: V reakci na zavedení sankcí USA na Írán kvůli jeho jadernému programu tato blízkovýchodní země potopí americkou válečnou loď v Perském zálivu. Zahyne celkem 2403 vojáků (tolik jich zahynulo během náletu na Pearl Harbor). Američané reagují nálety, Írán se však odmítá vzdát. Americký prezident se následně rozhodne pro pozemní invazi, během níž zahyne 10 tisíc amerických vojáků.

Nyní vstupují respondenti do děje. Mají se rozhodnout, zda by pozemní invaze měla pokračovat do doby, než bude dobyt Teherán. A to za cenu velkých ztrát - během útoku zahyne dalších 20 tisíc vojáků. Anebo v nátlaku na íránskou vládu mají lidé možnost svrhnout jadernou bombu na druhé největší íránské město Mashhad, během něhož zemře 100 tisíc civilistů.

„Oproti předpokladům byla většina Američanů ochotna podpořit použití nukleární zbraně, která by zabila sto tisíc civilistů,“ tvrdí studie. Nadpoloviční většina, 55 procent respondentů, by volila svržení atomové bomby. O čtyři procentní body více Američanů by pak prezidenta podpořilo v jeho rozhodnutí poté, co by bombu na Mashhad svrhnul.

sinfin.digital