Většina mladých syrských uprchlíků neplánuje návrat do vlasti

Info.cz

luš

Více než polovina mladých syrských uprchlíků se neplánuje vrátit natrvalo domů, dokud neskončí v jejich zemi válka a samozvaný Islámský stát nebude definitivně zničen. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu americké společnosti Burson-Marsteller, který mapoval naděje, starosti a cíle mladých syrských uprchlíků v Jordánsku a Libanonu. Pouze 7 % z nich jako podmínku pro návrat uvedlo odchod prezidenta Bašára Asada z funkce.  

Válka v Sýrii vypukla v roce 2011 a změnila se v chaos, který zemi zcela rozložil. Šest let bojů nepřežilo odhadem přes 320 tisíc lidí a z národní ekonomiky dle statistik Světové banky zmizely ohromné peníze. Miliony Syřanů musely opustit svůj domov, přičemž zhruba šest milionů se jich nachází na území Sýrie a dalších víc než pět milionů uteklo za hranice země. Většina z nich přežívá v uprchlických táborech v Turecku, Iráku, Jordánsku a Libanonu. Příchodu syrských uprchlíků byla ale vystavena také Evropa a migrační krize a její důsledky se nakonec staly i tématem v USA.

Většina Syřanů do amerického prezidenta Donalda Trumpa příliš nadějí nevkládá. 66 % dotázaných nevěří, že jeden z nejmocnějších mužů světa změní průběh konfliktu, 23 % si navíc myslí, že se situace naopak zhorší. Rozpolcení jsou mladí syrští uprchlíci v hodnocení zapojení Ruska do konfliktu. 49 % má za to, že ruské vojenské angažmá v Sýrii má pozitivní vliv, 46 % si myslí opak.  

Ať už je hodnocení Ruska i USA jakékoliv, většina mladých Syřanů se shoduje, že Islámský stát v loňském roce zeslábl. Myslí si to 77 % dotázaných, což je vyšší procento než jaké výzkumníci zaznamenali u jejich vrstevníků v jiných blízkovýchodních zemích, kde tentýž názor zastává 61 % lidí.

sinfin.digital