Vicekancléř a šéf rakouských populistů řekl, že Kosovo je Srbsko. Už čelí výzvám, aby odstoupil

ČTK

lup

Rakouský vicekancléř Heinz-Christian Strache vyvolal pobouření, když v rozhovoru pro srbský deník prohlásil, že Kosovo je součástí Srbska. Šéf pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), který se dnes v Bělehradě setkal mimo jiné se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem a srbským ministrem zahraničí Ivicou Dačičem, před novináři své prohlášení mírnil s poukazem na to, že Rakousko nezávislost Kosova uznalo, a jde tak o "realitu a fakt". K rezignaci dnes Stracheho vyzval podle agentury APA i šéf sudetských Němců Bernd Posselt, který byl jako europoslanec jedním z vlivných zastánců nezávislosti Kosova na Srbsku.

Strache vyvolal v neděli pozdvižení vyjádřením pro bělehradský deník Politika. "Kosovo je nepochybně součástí Srbska. Uznání Kosova ze strany Rakouska jsme ostře kritizovali, nyní je to skutečnost a už ji nelze změnit," citoval list rakouského politika.

Stracheho mluvčí Martin Glier výrok záhy dementoval, ale agentura APA dnes zjistila, že v německém originále písemně předaných odpovědí se znění zmíněné pasáže doslova shoduje s otištěnou citací.

Samotný Strache dnes při setkání s novináři v Bělehradě zmíněný výrok relativizoval. Pouze prý zdůraznil, že podle srbského práva je Kosovo nadále součástí Srbska. "To jsem konstatoval, ale také jsem konstatoval, že Rakouská republika se rozhodla uznat prohlášení o nezávislosti Kosova," poznamenal Strache. "Realitou a faktem" je podle něj i to, že Srbsko Kosovo nadále považuje za součást Srbska i ve smyslu rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1244.

Záhady kolem majetku kancléře Mynáře. Rozpůjčoval a investoval desítky milionů, příjmy ale nesedí

sinfin.digital