VIDEO Brutální pokus o vraždu černocha otřásl sociálními sítěmi, pachatelé se cítí nevinni

ČTK

luš

Před rokem otřáslo sociálními sítěmi video z Jihoafrické republiky, v němž je mladý černoch násilně tlačen do rakve. Dnes ve městě Delmas začal soud s jeho autory, 28letými bílými farmáři Willemem Oosthuizenem a Theem Jacksonem. Ti hned na úvod řekli, že jsou nevinní, napsal server africanews.com.

Ve videu se jeden z mužů snaží Victora Mlotshwu zavřít do rakve, zdánlivě s úmyslem jej upálit zaživa. „No pojď, pojď. Chceme to zalít benzínem,“ říká na nahrávce jeden z mužů v jazyce Afrikaans. Také údajně oběti vyhrožují, že s ním do rakve hodí hada. Oosthuizen a Jackson jsou nyní obviněni z únosu, napadení a pokusu o vraždu.

Farmáři však tvrdí, že jsou nevinní, a že Mlotshwu nachytali na svém pozemku při pokusu o vloupání. Prý se jej snažili jen zastrašit a nevěřili, že by jejich čin mohl mít vážné následky. Mlotshwa však říká, že „o tom dni se mu zdají noční můry“. „Traumatizovalo mě to,“ řekl médiím.

„Přes jejich farmu vede pěšinka do obce, kde bydlím. Používá ji tady spousta lidí. Snažil jsem se jim vysvětlit, proč tam jsem, ale oni mě jen dál mlátili. Prosil jsem je o slitování, ale oni neposlouchali,“ popsal osudný den Victor Mlotshwa.

sinfin.digital