Vládnout můžu i z Bruselu, vzkazuje katalánský expremiér z exilu. Z vězení už to podle něj reálné není

ČTK

raz

Katalánský expremiér Carles Puigdemont, který je už skoro tři měsíce v Belgii a kterému ve Španělsku hrozí zatčení kvůli obvinění ze separatistické vzpoury, považuje za možné, že by předsedal nové katalánské vládě z Belgie. Podle něj je lepší vládnout z Bruselu, protože z vězení to nejde. Puigdemont to řekl dnes v rozhovoru s katalánským rozhlasem. Mluvčí španělské vlády ale prakticky současně zopakoval postoj Madridu, že vládnutí na dálku Puigdemontovi neumožní.

„Mám-li si vybrat mezi předsednictvím vlády a vězením, pak volím to první, protože tak mohu lépe sloužit Katalánsku," řekl Puigdemont v rozhovoru s rozhlasem Catalunya Radio. Pokud mu nebude umožněno být katalánským premiérem, bude to podle něj porušení vůle, kterou občané vyjádřili v prosincových volbách. V nich v katalánském parlamentu získali většinu separatisté, kteří chtějí Puigdemonta navrhnout na katalánského premiéra.

Na otázku, jak by mohl účinně vládnout na vzdálenost více než 1000 kilometrů, Puigdemont odpověděl, že je v neustálém kontaktu s politiky své koalice a že výkon úřadu docela dobře umožňují nové technologie. „Teď jsem v Bruselu a vy v Barceloně a můžeme dělat tento rozhovor se stejnou kvalitou zvuku, jako kdybych byl v Gironě či Tarragoně," uvedl také Puigdemont.

Bývalý zpravodaj ČT z USA: Amerika je nejrozdělenější za desítky let. Trump to prohloubil

sinfin.digital