Vojenský zásah by byl masakr, KLDR má 20 milionů rukojmí. Inspirací může být Rusko, tvrdí expert

Lucie Štěchová

Severní Korea oznámila, že dnes vůbec poprvé úspěšně vyzkoušela mezikontinentální balistickou střelu. Učinila tak výrazný pokrok v rámci svých snah vojensky ohrozit Spojené státy, protože taková střela by měla být údajně schopná doletět až na Aljašku. Americký prezident Donald Trump, který se už  koncem června nechal slyšet, že severokorejská hrozba vyžaduje rozhodnou reakci, znovu vyzval k tlaku na KLDR. Podle odborníků, které oslovila redakce INFO.CZ, by se však přílišný tlak na Severní Koreu mohl mezinárodnímu společenství naopak vymstít. Experti varují především před vojenským zásahem, jež by s nejvyšší pravděpodobností vyústil ve zničující válečný konflikt. 

Střela Hwasong-14 letěla 39 minut a dosáhla výšky 2802 kilometrů. Následně přesně zasáhla svůj cíl, informovala severokorejská televize. Odpal rakety potvrdilo americké tichomořské velení, které uvedlo, že dráhu střely sledovalo po dobu 37 minut. Raketa, která byla vypálena u letecké základny asi sto kilometrů severozápadně od Pchjongjangu, dle japonské televize NHK dopadla do japonské hospodářské zóny.

V letošním roce už Severní Korea vypálila 17 balistických střel při 11 raketových testech. Poslední pokus je však unikátní, jedná se totiž o vůbec první úspěšné vyslání mezikontinentální balistické střely. KLDR tak zřejmě dosáhla klíčového pokroku v naplnění svého plánu ohrozit Spojené státy, protože otestovaná raketa, která unese i jadernou hlavici nebo hlavici s termonukleární náloží, by mohla být schopná doletět až na Aljašku.

3396677:article:true:true:true

„Je pravda, že Severní Korea se dostala poměrně daleko v raketových technologiích a celkem logicky jsou jejich systémy účinnější a účinnější, takže to není rozhodně vyloučeno,“ říká pro INFO.CZ zbrojní analytik Jaroslav Štefec.

Podle Štefce však tato skutečnost ještě nemusí znamenat, že KLDR dokáže zasadit Spojeným státům bolestivý úder. „Samo o sobě to vůbec nic nevypovídá o tom, nakolik je Severní Korea skutečně připravená napadnout Spojené státy nebo kohokoliv jiného,“ upozornil analytik. „Vytvořit raketu, která dokáže dopravit určitou třeba jadernou hlavici někam, je jedna věc, ale druhá věc je zajistit také to, aby hlavice dokázala proniknout systémy protiraketové obrany, což je daleko složitější,“ dodal Štefec. Podle analytika je také třeba brát v potaz, že se zatím jedná o ojedinělý test a nevíme, kolik podobných raket KLDR má a jak rychle je schopna je vyprodukovat.

sinfin.digital