Vstup do EU se Turecku po referendu možná ještě víc vzdálí. To není důležité, tvrdí Erdogan

ČTK

Info.cz

luš

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se dnes opět zmínil o možnosti uspořádat referendum o tom, zda Turci chtějí pokračovat ve vstupních jednáních s Evropskou unií. Před svými příznivci v Ankaře rovněž prohlásil, že pro Turecko není důležité, zda s ním Brusel vstupní jednání zastaví, či ne. Tato jednání jsou de facto zmrazena už od loňského červencového puče, po němž turecké úřady rozpoutaly rozsáhlé čistky ve státní správě.

„Evropská unie vyhrožuje zmrazením jednání. Abych řekl pravdu, pro nás to není důležité,“ řekl Erdogan.

Turecký prezident už řadu měsíců činí podobná prohlášení a tvrdí, že EU potřebuje Turecko více než je tomu naopak. Přitom také varuje, že Ankara vypoví migrační dohodu uzavřenou s unií, díky níž se od loňského jara zastavil masový příliv migrantů z Blízkého východu do Evropy přes turecké území.

„Nechávají nás čekat před branami EU už 54 let, není-liž pravda? (...) Můžeme jít za naším lidem a poslechneme jeho rozhodnutí,“ řekl dnes též Erdogan.

Na mysli měl rok 1963, kdy Brusel uzavřel s Ankarou asociační dohodu. O členství v unii požádalo Turecko v roce 1987, ale přihláška mu byla zamítnuta kvůli porušování lidských práv a turecké přítomnosti na Kypru. Až v roce 2005 zahájil Brusel s Ankarou vstupní rozhovory.

sinfin.digital