Východ USA brzy ochromí silná bouře. Ruší se tisíce letů, nedorazí ani Merkelová

ČTK

sta

Německá kancléřka Angela Merkelová odložila kvůli špatnému počasí na východě USA cestu do Washingtonu, kde se měla v úterý setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Kancléřka to dnes večer sdělila novinářům krátce předtím, než měla původně za oceán odletět. Bílý dům posléze informoval, že schůzka byla přeložena na pátek. Půjde o první osobní jednání Merkelové a Trumpa.

 

„Cesta je (pro dnešek) zrušena,“ řekla novinářům Merkelová. Podle agentury DPA dodala, že před špatným počasím ji varoval telefonicky sám Trump. Ten o blížící se silné bouři informoval i na svém twitterovém účtu. „Všichni na východním pobřeží buďte opatrní a sledujte místní úřady, protože se blíží silná bouře,“ napsal dnes Trump.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer posléze oznámil, že schůzka původně plánovaná na úterý se překládá na pátek. Již dříve média informovala, že oba státníci mají probírat řadu témat - od Sýrie přes vztahy s Ruskem a Čínou až po vzájemnou obchodní bilanci.

V Německu i dalších evropských zemích se po volbě Trumpa americkým prezidentem objevily obavy o další osud spojenectví, mimo jiné kvůli některým výrokům nového šéfa Bílého domu na adresu Severoatlantické aliance (NATO) nebo obchodních vztahů. Konkrétně na adresu Merkelové se Trump velmi kriticky vyjádřil ve vztahu k její vstřícné uprchlické politice.

sinfin.digital