„Vyjednával bych jako blázen!“ tvrdil Trump už v roce 1999 o jaderné hrozbě KLDR. Útok ale nevyloučil

ekb

Vzájemné provokování se Spojených států a Severní Koreje nabralo na obrátkách. Poté, co Donald Trump prohlásil, že pokud bude KLDR Spojeným státům vyhrožovat, narazí na „ohnivou zlobu, jakou svět neviděl“, Pchjongjang oznámil, že „pečlivě zkoumá“ možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam. A zatímco se rétorika mezi Severní Koreou a USA vyostřuje, na sociálních sítích koluje rozhovor s Donaldem Trumpem z roku 1999, ve kterém ještě jako „profesionální miliardář“ tvrdí, že by jako prezident s Pchjonjangem vyjednával. Pokud by ale rozhovory skončily fiaskem, neváhal by proti KLDR vojensky zasáhnout jako první.

„Nejdřív bych vyjednával, vyjednával bych jako blázen. Snažil bych se zajistit, abychom dosáhli co možná nejlepší dohody,“ odpovídá na téměř 20 let starém videu Donald Trump na otázku, zda by proti Severní Koreji vyvíjející jaderné zbraně zahájil preventivní útok.

V rozhovoru pro Meet the Press pak ale řekl, že pokud by byl někdy americkým prezidentem a jednání se Severní Koreou skončila fiaskem, byl by útoku otevřený.

Otevřená válka, nebo atentát na Kima. Američané mají tyto možnosti, jak zastavit Severní Koreu

sinfin.digital