Vyslaní pracovníci i nadále štěpí Evropu. Českým firmám hrozí nemalé potíže

Lucie Bednárová

Přísnější pravidla mají platit pro tzv. vyslané pracovníky, tedy zaměstnance, které společnosti vysílají za prací do jiného členského státu EU. Požadují to poslanci Evropského parlamentu, kteří v pondělí večer schvalovali úpravu směrnice o vysílání pracovníků. Podle české europoslankyně Martiny Dlabajové (ANO/ALDE) je však jejich přístup nevyvážený a bude mít negativní dopad na celou řadu českých společností. „Zpráva se příliš soustředí na ochranu práv a mzdy pracovníků a upozaďuje zájmy firem,“ varuje Dlabajová.

„Vyslaní pracovníci symbolizují základní principy EU, kvůli kterým Česko vstupovalo do EU. Zpřísnění legislativy a umělé srovnání podmínek problémy na pracovním trhu neřeší. Naopak, povede to k uzavírání národních trhů a podlomení naší konkurenceschopnosti,“ říká česká europoslankyně Martina Dlabajová, která se podílela na vyjednávání o kontroverzní úpravě směrnice o vysílání pracovníků. Svůj postoj k ní v pondělí schvalovali europoslanci, kteří zasedají v klíčovém výboru pro zaměstnanost.

Návrhy změn představila loni na jaře Evropská komise. Některé staré členské země EU si dlouhodobě stěžují na to, že jim levnější vysílané síly z východních zemí EU berou jejich pracovní místa. Noví členové EU se brání a argumentují tím, že by změny mohly naopak ohrozit jejich firmy a dotknout se zejména řidičů z povolání.

Zeman je nemocný stařec a kolaborant. Měli by ho soudit za velezradu, říká Štětina

sinfin.digital