Vztahy mezi USA a Íránem se vyostřují. Trump varoval Teherán kvůli raketovému testu

ČTK

ekb

Uklidnění vztahů mezi Spojenými státy a Íránem, které přinesla administrativa exprezidenta Baracka Obamy, nemusí mít dlouhé trvání. V posledních dnech lze totiž pozorovat slovní přestřelky mezi novým šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem a íránskými představiteli. Trump dnes na twitteru připomenul, že Írán dostal od Spojených států kvůli svému raketovému testu oficiální výstrahu a kritizoval dohodu o íránském raketovém programu dojednanou Barackem Obamou v roce 2015. Teherán si Trumpovy výroky nechce nechat líbit a prohlašuje, že americký prezident jako nováček nechápe, jak to ve světě chodí.

 

Předmětem sporu se stal íránský raketový test z neděle. Spojené státy tvrdí, že tak Írán porušil rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která zakazuje testy balistických raket schopných nést jaderné hlavice. Írán test přiznal, brání se ale, že jím neporušil ani dohodu z roku 2015, ani rezoluci RB OSN.

Poradce íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího dnes řekl, že Írán nebude ustupovat hrozbám vznášeným kvůli raketovému testu. „Není to poprvé, kdy nezkušená osoba (Trump) hrozí Íránu. Americká vláda pochopí, že hrozit Íránu je zbytečné,“ prohlásil Chameneího poradce Alí Akbar Velájatí. Írán podle něj nepotřebuje povolení žádné země, aby zajistil svou obranu. To si však nemyslí nový americký prezident.

„Nebudeme mlčky přihlížet“. USA důrazně varovaly Írán kvůli testu balistické střely

sinfin.digital