WTO bez USA? Organizace je kvůli Spojeným státům v krizi, bývalý šéf navrhnul radikální řešení

ČTK

bau

Světová obchodní organizace (WTO) se musí připravit na budoucnost bez Spojených států, které zřejmě přestanou být jejím členem. Uvedl to bývalý šéf WTO Pascal Lamy. Spojené státy uvrhly WTO do krize, když zablokovaly jmenování nových soudců, a podkopávají tím systém řešení sporů. Odmítly také jednat o tom, co by je přesvědčilo zrušit své veto v případě jmenování soudců, a zatím to nevypadá, že by se našlo řešení před odchodem dalšího soudce v září, uvedla agentura Reuters.

„Pokud velká mocnost nechce hrát podle pravidel mezinárodně disciplinovaného obchodu, budou muset ostatní reagovat,“ prohlásil na akci uspořádané OSN a Konferencí OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) Lamy. Navrhl také členům WTO vytvoření dvou plánů. Podle plánu A by se členové WTO měli zeptat na problém a nabídnout řešení. Plán B by měl zajistit, že systém může fungovat i bez USA, což by pak mohlo pomoci podpořit lepší fungování plánu A.

Podle Lamyho taktika USA zřejmě povede k jednomu ze tří výsledků. Nejmírnějším by byla reforma precedenčního práva WTO, která by uklidnila obavy Washingtonu. Střední cestou je návrat k období před WTO, kdy byla slabší obchodní kázeň a menší vymáhaní pravidel. Třetím možným scénářem, který Lamy nazývá 'osamělý kovboj', je to, že buď USA odejdou nebo zbývající státy vytvoří WTO bez USA.

sinfin.digital