Z hrdinky nepřítelem státu: uvězněná Savčenková měla chystat ostřelování Kyjeva a krvavý puč

lup

Snaha o uvěznění bývalé armádní pilotky a stávající ukrajinské poslankyně Nadiji Savčenkové dnes vyvrcholila. Parlament ji zbavil imunity a odsouhlasil její zadržení. Agenti tajné služby SBU vzápětí po hlasování zatkli Savčenkovou přímo v sídle sněmovny, uvedl list Ukrajinska pravda. Savčenková podle generálního prokurátora chystala krvavý vojenský puč s podporou Ruska, což má mimo jiné dokládat i video. Jeho autenticitu poslankyně nepopírá, označuje ho ale za žert a provokaci namířenou proti úřadům či tajným službám.

Události nabraly pro Nadiju Savčenkovou rychlý spád. Tři hlasování v parlamentu vyslala jasný signál: vydat, zadržet a uvěznit. Každé z nich podpořila relativně výrazná většina zákonodárců. Tajná služba pak poslankyni zatkla přímo v parlamentu. Podle BBC dnes poslanci mimo jiné zhlédli video, na kterém Savčenková mluví s dalšími lidmi o chystaném útoku.

Vyšetřovatel předal Savčenkové obvinění, oznámil, že je zatčena, a pobídl ji přejít k autu, které ji odveze do vazby. Savčenková projevila přání se projít a tak provázená agenty a novináři vyrazila pěšky k vazební věznici. Podle ukrajinských médií se předtím rozloučila s matkou.

Soukupovy útoky na Českou televizi narazily. Po TV Barrandov už jde vysílací rada

sinfin.digital