Z migrační krize se udělalo velké haló, říká pro INFO.CZ ekonomický migrant z Afghánistánu

Lucie Bednárová

Hassan Ali Djan v jedenácti letech po smrti svého otce utekl do Íránu, aby se mohl lépe postarat o svou rodinu. Jako negramotný pastevec pracoval na stavbách a všechny své peníze posílal domů matce a šesti mladším sourozencům. V roce 2005 se dostal do Německa. V knize Afghánistán. Mnichov. Já. Má cesta za lepším životem, kterou v roce 2017 vydalo nakladatelství Antikomplex, vypráví příběh „ekonomického migranta“, který se v Bavorsku naučil jazyk a vyučil se elektrikářem. Dnes je mediálně známou postavou, která rozdává rozhovory. Jeden takový poskytl i redakci INFO.CZ. Jak těžké rozhodnutí bylo odejít z rodné země? Jaké byly začátky v Německu? Co si myslí o integraci a současné migrační krizi v Evropě? 

Kdy jste poprvé slyšel o Evropě a Německu, kde nyní žijete?

O Evropě a vůbec o Německu jsem slyšel poprvé v Íránu, kde jsem nějakou dobu pracoval. Nebylo to ale nic konkrétního. Věděl jsem, že Evropa je kontinent a měl jsem i pár dalších informací. Nešlo ale o nic detailního. Neuměl jsem si pod tím nic představit.

Kdy jste se rozhodl odejít do Evropy a co bylo motivací? Ve vaší knížce popisujete, že spoustu Afghánců a Íránců do Evropy odešlo, ale nikdy se nevrátilo nebo o sobě nedalo znát. Předpokládám proto, že jste neměli tolik informací, jako tomu je dnes.

Často používaná cesta z Afghánistánu vede přes Indii a Indonésii do Austrálie. Je to ale daleko dražší a náročnější varianta, protože se tam musíte přeplavit, jinak to nejde. Spousta lidí se do Austrálie vypravila, ale už se nikdy nevrátila, nebo jsem aspoň nepotkal nikoho, komu by se to povedlo. I pro mě to v určitou chvíli byla možnost, ale byla naprosto nedosažitelná, protože jsem zdaleka neměl tak velké úspory.

Volební kalkulačka: Se kterým prezidentským kandidátem se nejvíce shodujete?

sinfin.digital