Z obávaného mafiánského hnízda kulturní perlou. Uznávaný starosta změnil Palermo k nepoznání

MIA

Před čtvrt stoletím bylo Palermo temné město, které sužovala pouliční válka mezi mafií a bezpečnostními složkami. Po setmění se na ulice odvážil jen málokdo, i ve dne se ozývala střelba a výbuchy, když si podsvětí vyřizovalo účty se svými nepřáteli. Mravenčí práce současného starosty ale po víc než dvou desetiletích nese své ovoce.

Leoluca Orlando strávil na postu starosty Palerma sedmnáct let. Pro svůj vstup na politickou scénu si nemohl vybrat složitější období. První mandát si odbyl mezi lety 1985 a 1990, kdy bylo běžné, že spolu s ním v zastupitelstvu zasedali podporovatelé mafie či dokonce sami zástupci gangsterských rodin.

S nástupem devadesátých let začalo napětí eskalovat a sicilská metropole se stala regulérním bojištěm. V květnu 1992 nastražená nálož rozmetala na kousky auto soudce Giovanniho Falconea. Zahynul on, jeho manželka i tříčlenný doprovod, který jej měl chránit. O dva měsíce později zabila bomba dalšího představitele justice, Paola Borsellina s jeho pětičlennou ochrankou.

Bombové útoky spustily odvetná opatření ze strany státu. Do ulic Palerma byla povolána armáda, víc než jeden a půl tisíce vojáků obsadilo prakticky každé nároží v rámci manévrů, jaké neměly obdoby od druhé světové války. Z historického města se rázem stalo bojiště, které dobové titulky v novinách přirovnávaly k Blízkému východu.

O rok později se na post prvního muže Palerma vrátil Orlando a pozvolna se začal pokoušet vrátit městu lesk, kterým se mohlo naposledy pochlubit před dlouhými desetiletími, než jej opanoval organizovaný zločin. Výsledků starosta dosahuje ale až při svém současném mandátu a je na ně patřičně hrdý. Jeho dílo z něj udělalo jednoho z nejznámějších v Itálii a jeho zásluhy o radikální zlepšení situace v hlavním městě Sicílie jsou všeobecně uznávané.

sinfin.digital