Z řad Islámského státu prchá čím dál víc bojovníků ze Západu. Sami se pak vzdávají úřadům

Info.cz

ekb

Samozvaný Islámský stát se nachází na pokraji sil. Ztrácí nadvládu nad stále větším územím a z jeho spárů utíká čím dál víc takzvaných zahraničních bojovníků, které v posledních třech letech zlákal, aby rozšířili jeho řady. Jak dnes informovat deník The Guardian, mezi desítkami zadržených na turecké hranici jsou i dva Britové a jeden občan Spojených států a další budou podle bezpečnostních expertů v následujících měsících a letech následovat.

O zahraničích bojovnících bylo v médiích za poslední tři roky napsáno mnoho. Jde o občany západních zemí včetně Evropské unie, kteří se nechali unést propagandou Islámského státu a rozhodli se, že mu pomohou vést džihádskou válku přímo v Sýrii a Iráku. Fenoménem se zabývá i Evropská unie, která má po jejich návratu do Evropy obavy z případného páchání teroristických útoků.

Nyní se tito občani západních zemí začínají vracet ve velkém. Důvodem je stále větší neúspěch Islámského státu, který prohrává jednu bitvu za druhou. Dokládá to i zjištění Guardianu, podle kterého jsou v posledních dnech zadržovány desítky z nich na turecké hranici, nebo se tamním úřadům sami vzdávají.  

ČSSD smrdí od hlavy. Za Sobotkou a Chovancem stojí největší český zločinec, říká Jančura

sinfin.digital