„Za hackerské útoky jsou odpovědní Rusové,“ vzkázal Obama a odjel na prázdniny

Info.cz

Do zástupu tajných služeb USA, které nařkly Rusko a prezidenta Putina z hackerských útoků před letošními volbami prezidenta, se přidala i FBI, která potvrdila závěry CIA. Následoval prezident Obama, který na bilanční tiskové konferenci, – poslední v letošním roce – uvedl, že Rusové jsou odpovědní za hackerské útoky proti Demokratické straně během volební kampaně.

Podle Obamy nešlo o „propracovanou špionážní akci“. Doufá nicméně, že budoucí prezident nedopustí, aby cizí mocnost ovlivnila americké volby. Při zářijovém summitu státu skupiny G20 v Číně Obama své stanovisko prý sdělil ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. „Pak už k dalším útokům nedošlo,“ řekl prezident USA.

Odpovědi na otázku o Putinově osobní odpovědnosti za akce ruských hackerů, o níž v minulých dnech informovala americká média, se americký prezident vyhnul. Řekl ale, že hackerské útoky posvětili vysoce postavení lidé v Rusku. „Můžete sami odhadnout, zda by se tito lidé dokázali dopustit takové ničemnosti, že by rozhodovali bez Putina,“ řekl novinářům.

sinfin.digital