Zachraňují životy migrantů, někdy i přes riziko vězení. Uprchlíků v Alpách neubývá, sněhu taky ne

Info.cz, bel

Hraniční přechody ve francouzsko-italských Alpách jsou zasypány sněhem. Migranti, nejčastěji z afrických zemí, z něj ale strach nemají a jsou i nadále odhodlaní pokračovat v cestě. Sníh nikdy v životě neviděli, a netuší proto, že pro ně může být životně nebezpečný. Místní obyvatelé se je snaží odradit, ale zasypané průsmyky nejsou označeny a cizinci často scházejí ze stezek. Jak v nedávné reportáži upozornilo INFO.CZ, situace se každým metrem nového sněhu zhoršuje. Místní čelí dilematu, zda lidem pomáhat, a suplovat tak policii a úřady, nebo otevřít dveře a riskovat obvinění z převaděčství. 

„Uvidí světla ve vesnici, sejdou z hor a zaklepou na dveře nebo okno prvního domu, který se před nimi objeví,“ popisuje téměř každodenní situaci ve francouzské vesnici Névache šestašedesátiletý horský vůdce Jean-Gabriel Ravary. Oblast, v níž žije 340 obyvatel, se nachází jen několik kilometrů od hraničního přechodu mezi Francií a Itálií, která se v poslední době stala cílem několika tisícovek migrantů. Ti se tudy snaží projít dál do Evropy.

Jak už dříve INFO.CZ informovalo v reportáží přímo z místa, touto alpskou cestou se migranti z Itálie začali vydávat letos, když policie zpřísnila kontroly u hranic mezi italským městem Ventimiglia a francouzským Mentonem u moře. Col de l´Echelle v nadmořské výšce 1700 metrů představuje nejníže položený přechod, kterým se dá hranice v Alpách překonat.

REPORTÁŽ: Po pás ve sněhu, bez bot. INFO.CZ na alpském přechodu, kde migranti doufají v zázrak

sinfin.digital