Záhada čínských vojáků v Afghánistánu. Svědci je tam viděli hlídkovat, Peking to popírá

FCZ

V Afghánistánu v poslední době několik svědků vidělo hlídkující čínská vojenská vozidla. Peking odmítl, že by v zemi zmítané dlouholetým konfliktem měl své vojáky. Prakticky jedním dechem ale dodal, že se spolu s Kábulem provádí protiteroristickou operaci. Záhada kolem čínské přítomnosti v zemi se tak podle deníku The Financial Times prohlubuje.

Vše se podle něj navíc děje v době, kdy Západ své angažmá v zemi omezuje a Peking naopak posiluje. Mluvčí čínské armády vojenskou účast v Afghánistánu popřel. Dodal ale, že bezpečnostní složky obou zemí provedly společnou protiteroristickou operaci v příhraničních oblastech. „Zprávy o tom, že čínská armáda hlídkovala v Afghánistánu, jsou falešné,“ řekl.  

Mluvil přitom o fotografiích čínských vojenských vozů v Afghánistánu, které se v médiích začaly objevovat od loňského listopadu. V únoru pak think tank Central Asia-Caucasus Analyst zveřejnil zprávu, ve které s odkazem na diplomatické zdroje uvedl, že v zemi hlídkují čínské jednotky. Afghánské úřady to ale popřely.

Číňané nejspíš odcházejí z vydavatelství Empresa Media a agentury Médea. Tvrdík už není v představenstvu

sinfin.digital