Zákon o holokaustu je pro Židy osobní a bude vířit vody. Izrael ale Polsko neodepíše, říká analytička

Eliška Kubátová

Kontroverzní zákon, který má trestat jakékoliv připisování odpovědnosti za holokaust Polákům, už od minulého týdne vyvolává rozhořčené reakce izraelských politiků. V noci na dnešek zákon schválil polský Senát a čeká ho už jen podpis prezidenta Andrzeje Dudy. Předlohu kromě Izraele odsoudily i Spojené státy, které jsou pro polskou vládu v čele se stranou Právo a spravedlnost klíčovým zahraničním spojencem. USA varují před zhoršením vztahů mezi Polskem a Izraelem, podle odbornice na izraelskou politiku Ireny Kalhousové však k závažné diplomatické roztržce nedojde – oba státy se totiž za současných okolností navzájem potřebují. „Nějakou dobu to však vody vířit bude, protože pro spoustu izraelských občanů a politiků to je velice osobní,“ říká pro INFO.CZ.

Navzdory kritice ze zahraničí si polská konzervativní vláda za zákonem stojí. Jeho prosazení vysvětluje snahou, aby polský stát ani jeho obyvatelé nebyli obviňováni z nacistických zločinů a vyvražďování Židů za druhé světové války. Už od minulého týdne, kdy zákon prošel dolní komorou polského parlamentu, však z Izraele přichází vlna pobouření, podle které se Varšava snaží zbavit zodpovědnosti a měnit historická fakta.

„V Izraeli zákon nesmírně rezonuje. Je to téma, které spousta Izraelců vnímá velmi osobně, protože mají sami polské kořeny a jejich rodiče nebo prarodiče z Polska pochází. To, jak se Poláci k Židům chovali před válkou a za války, je součást jejich rodinných příběhů. Takový zákon proto pochopitelně v Izraeli budí emoce – není to jen racionální, ale i emocionální záležitost,“ řekl a pro INFO.CZ analytička a odbornice na Izrael a Blízký východ Irena Kalhousová.

Důkazem toho, jak moc je toto téma pro Izraelce emotivní, jsou twitterové příspěvky šéfa izraelské strany Ješ atid (Budoucnost existuje) Ja'ira Lapida, který se na sociální síti pustil do slovní přestřelky s polskou ambasádou v Tel Avivu. „Naprosto odsuzuji nový polský zákon, který se snaží popírat polský podíl na holokaustu. Byl naplánován v Německu, statisíce Židů ale byly zavražděny, aniž by se s jediným německým vojákem setkaly. Polské tábory smrti existovaly a žádný zákon na tom nic nezmění,“ napsal izraelský politik na twitteru.

Na jeho příspěvek polské velvyslanectví rázně odpovědělo s tím, že podobná tvrzení „jen dokazují, jak je vzdělání o holokaustu nedostatečné dokonce i zde v Izraeli “, a že záměrem zákona je „ochránit pravdu před těmito pomluvami“. Reakce polské ambasády Lapidovo rozhořčení pochopitelně ještě prohloubila. Napsal, že by se velvyslanectví mělo omluvit. „Jsem synem přeživšího holokaustu. Moje babička byla v Polsku zavražděna Němci a Poláky. Nepotřebuji od vás žádné školení o holokaustu,“ napsal na twitteru.

sinfin.digital